Eerstelijnszone.be

Wanneer krijg je je vaccinatie? En waarom zijn er in andere centra al veertigers aan de beurt?

De laatste dagen krijgt het callcenter van Vaccinatiecentrum Noorderkempen heel vaak de vraag waarom in andere centra al jongere doelgroepen hun prik krijgen. De verklaring daarvoor ligt bij de ‘demografie’ van de inwoners van de eerstelijnszone. Die demografie gaat over hoeveel mensen er per leeftijdsgroep wonen in een bepaalde regio. Zo heeft bv. Antwerpen een jongere bevolking waardoor ze daar sneller met die doelgroep starten. Daarnaast werken sommige centra met een ‘vrij boekingssysteem’. Boek je daar niet zelf je afspraak, krijgt iemand anders de kans. Dat is dan vaak iemand die jonger is.

Daarnaast is het niet zo dat centra die nu al een jongere doelgroep vaccineren meer vaccins krijgen. De verdeling van de vaccins gebeurt op een gelijke manier voor alle centra, afhankelijk van het te vaccineren aantal inwoners.

Bij Vaccinatiecentrum Noorderkempen  zijn op dit moment de  risicopatiënten  geboren  tussen 1972  en  1976  aan  de  beurt  én  inwoners uit geboortejaren tot 1965. Die groepen staat gepland tot juni. Daarna volgen mensen met geboortejaar tot 1968. Het vaccinatiecentrum vraagt dan ook om geduld te hebben en je uitnodiging af te wachten. Het callcenter daarover bellen, versnelt je vaccinatie niet.

Terug naar overzicht