Eerstelijnszone.be

FAQ

We bundelen de meest gestelde vragen hieronder. Vind je jouw antwoord niet? Neem dan een kijkje tussen de vragen op laatjevaccineren.be.

Algemene informatie

Kan ik mijn tweede dosis AstraZeneca van 12 naar 8 weken vervroegen?

Ja, dat kan.

AstraZeneca (AZ) leverde de beloofde 700 000 vaccins aan ons land. Dat betekent dat veel mensen – als ze dat willen – hun tweede dosis van het vaccin maximaal 4 weken eerder kunnen ontvangen.

Om een afspraak te kunnen maken voor een vervroegde tweede dosis, stelde Vaccinatiecentrum Noorderkempen vrije momenten beschikbaar, rekening houdend met personeels- en vaccinatieplanning. Ons vaccinatiecentrum beschikt uiterlijk tegen 6 juli over voldoende AZ-vaccins om afspraken te vervroegen.

Wil je je afspraak vervoegen? Dat kan!

  • Kreeg je een digitale uitnodiging? Dan kan je het zelf via je bevestigingsmail (van de originele afspraak voor de tweede dosis na 12 weken). Hoe je dat doet, lees je hier. Je kan uiteraard alleen maar verplaatsen naar vrije momenten in ons vaccinatiecentrum.
  • Lukt het technisch niet om zelf je afspraak te verplaatsen naar een vrij moment? Dan kan je natuurlijk wel naar het callcenter bellen.
  • Kreeg of heb je enkel een papieren uitnodiging? Dan kan je best het callcenter bellen op 0800 59 056 .

Als je zelf geen vrij moment vindt, bel dan niet naar het callcenter van het vaccinatiecentrum. Want een moment vinden, lukt het callcenter dan ook niet.

Meer info over het vervroegen van het tweede AZ-vaccin vind je hier.

Hoe weet ik wanneer ik mijn vaccinatie krijg?

Als er een vaccin voor je klaarligt, krijg je van de Vlaamse overheid een uitnodiging per brief. Als je e-mailadres en gsm-nummer gekend zijn bij de overheid, dan krijg je de uitnodiging ook via e-mail en sms.

In de uitnodiging vind je de datum en het uur waarop je je kan laten vaccineren. Daarna zal je je afspraak digitaal of telefonisch kunnen bevestigen, weigeren of verplaatsen. Lukt dat niet zo goed? Dan kan je terecht bij het callcenter.

Wie niet op de uitnodiging reageert, wordt later opnieuw gecontacteerd door zijn gemeente. Voor de tweede dosis van het vaccin is de procedure dezelfde: je krijgt een uitnodiging, die bevestig of verplaats je en je komt op het afgesproken moment naar het vaccinatiecentrum.

Wanneer krijg ik een oproepingsbrief voor een coronavaccin? En hoe ziet die brief eruit?
Mag ik me tijdens de werkuren laten vaccineren?

Als je een uitnodiging krijgt om je tijdens je werktijd te laten vaccineren, kan je daar betaald ‘vaccinatieverlof’ voor opnemen. Dat wil zeggen dat je het recht hebt om om afwezig te zijn op het werk. En dat gedurende de tijd die nodig is om je te laten vaccineren. 

Vraagt je werkgever een bewijs? De vaccinatiekaart die je na je vaccinatie in het vaccinatiecentrum krijgt, telt als bewijs. Je uitnodigingsbrief kan ook dienen als bewijs, maar als je afspraken werden verplaatst, klopt de datum op die brief niet meer.

Ben ik verplicht om me te laten vaccineren?

Nee. Zelfs al wordt iedereen uitgenodigd om zich te laten vaccineren, het blijft een vrijwillige keuze. Maar op dit moment is vaccinatie wel de beste oplossing om jezelf en andere mensen te beschermen. En om ons oude leven stukje bij beetje weer op te pikken. Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is veel kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren. Bovendien bouw je mee aan groepsimmuniteit, want als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een hele gemeenschap beschermd. Zo kunnen we het virus uit onze samenleving krijgen.

Kunnen we ons als koppel samen laten vaccineren?

Heeft je partner een uitnodiging gekregen voor de Covid-19 vaccinatie? Ben je maximaal 10 jaar jonger en wil je samen met je partner gevaccineerd worden?

Dan kan je een formulier invullen (klik hier).

Als je op dat formulier ‘koppelvaccinatie’ selecteert en onderaan bij ‘vraag’ de gegevens van je partner, proberen we iedereen zoveel mogelijk als koppel in te plannen. Dat hangt af van de voorraad vaccins en vrije plaatsen in de agenda van het vaccinatiecentrum.

We kunnen dus niet beloven dat het zal lukken om jullie als koppel te ontvangen. Daarnaast geven we steeds maximaal voorrang aan de doelgroep van het moment.

Vul de gevraagde gegevens nauwgezet in. We contacteren je als jullie samen kunnen komen.

Opgelet! Hoor je 24 uur voor je eigenlijke vaccinatie niets van ons, dan was er jammer genoeg geen ruimte of vaccin om jullie samen te plannen.

Kan ik me aanmelden op de federale wachtlijst / reservelijst QVax?

Vaccinatiecentrum Noorderkempen werkt voortaan met QVax als reservelijst. Dat wil zeggen dat je je best op die lijst aanmeldt via www.qvax.be.

Ook als je je al aanmeldde op een reservelijst van het vaccinatiecentrum, doe je dat best ook op de QVax-lijst.

Opgelet! Je aanmelden voor een reservelijst betekent niet dat je voorrang krijgt op andere doelgroepen of sneller gevaccineerd wordt dan dat je een uitnodiging krijgt.

Hoeveel kost het vaccin?

De Vlaamse overheid neemt de kosten voor de vaccins en de vaccinatie op zich. Je moet zelf niets betalen.

Moet ik de coronamaatregelen blijven volgen als ik gevaccineerd ben?

Ja, ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. Pas als meer dan 70 à 80%  van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. Als de druk op het gezondheidszorgsysteem vermindert, zullen een aantal versoepelingen mogelijk zijn. Maar momenteel moet je dus de coronamaatregelen blijven volgen, zowel voor je eigen veiligheid als die van de anderen.

Medische informatie

Hoe werkt het vaccin?

Vaccins stimuleren je immuunsysteem (de natuurlijke afweer van het lichaam) en bereiden je voor om een bepaalde kiem te herkennen en je tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als je dan later met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het je tegen dat virus. Zo ook bij het coronavirus.

Is het vaccin veilig?

De vaccins werden uitgetest op tienduizenden mensen, ook op ouderen en kwetsbaren. Al die studies zijn kritisch en onafhankelijk onderzocht door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Pas nadat voldoende aangetoond werd dat de vaccins van goede kwaliteit, werkzaam en veilig zijn, werden ze goedgekeurd om ze toe te dienen.

Mag ik vertrouwen op het AstraZeneca-vaccin?

Ja. Het AstraZeneca-vaccin is een veilig en goed werkend vaccin. Dat bevestigen zowel de artsen en experten in België als die van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europese Geneesmiddelenagentschap. Vooralsnog is er geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en de meldingen van bloedstollingsstoornissen.
Zo blijkt uit de meest recente cijfers dat:
• bij het toedienen van het vaccin van AstraZeneca in minder dan 2% van de gevallen melding wordt gemaakt van bijwerkingen.
• er 30 meldingen van bloedstollingsstoornissen zijn gemaakt op bijna 5 miljoen gevaccineerde mensen in Europa.
Ook zonder het vaccin krijgen personen soms bloedstollingsstoornissen, zelfs meer dan er nu gemeld worden als bijwerking van het vaccin. Het Verenigd Koninkrijk komt tot eenzelfde geruststellende conclusie.
Het vaccin beschermt tegen zware ziekte door COVID-19, een risico dat veel groter is dan de risico’s op ernstige bijwerkingen door vaccinatie. Meer info vindt u op laatjevaccineren.be.

Zijn nevenwerkingen mogelijk?

Zoals bij andere vaccins, zijn er lokale en algemene nevenwerkingen mogelijk, maar die zijn ongevaarlijk, zelden ernstig en van voorbijgaande aard. Het gaat om pijn, roodheid, spierstijfheid en bij sommigen wat koorts, vermoeidheid en misselijkheid. De risico’s van COVID-19 zijn véél groter.

Ik ben zwanger of heb een kinderwens. Mag ik me laten vaccineren?

Vaccinatie als je zwanger bent, is vooral aangewezen als je

  • een hoger risico loopt om besmet te worden met het coronavirus, bijvoorbeeld als je in de zorgsector werkt;
  • een hoger risico loopt op een ernstige vorm van COVID-19 wegens bepaalde onderliggende aandoeningen.

Wil je zwanger worden, dan kan je ook gevaccineerd worden.

Je kan je zwangerschap uitstellen tot na de tweede vaccinatie, tenzij je

  • een hoger risico loopt om besmet te worden met het coronavirus, bijvoorbeeld vrouwen die werken in de zorgsector;
  • een hoger risico loopt op een ernstige vorm van COVID-19 wegens bepaalde onderliggende aandoeningen.

Als je na de eerste vaccinatie zwanger raakt, zal de tweede dosis worden toegediend afhankelijk van jouw specifieke situatie na 3, 4 of 12 weken (afhankelijk van het vaccin) of na de bevalling.

Lees het advies van de Hoge Gezondheidsraad over inzake SARS-CoV-2-vaccinatie met behulp van een boodschapper RNA-vaccin of adenovirusgebaseerd vaccin van zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of vrouwen die borstvoeding geven

Ik geef borstvoeding. Mag ik me laten vaccineren?

Als je borstvoeding geeft, mag je je laten vaccineren tegen COVID-19. Je moet de borstvoeding niet onderbreken. Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn over de veiligheid van deze vaccins voor de zogende baby gaat men ervan uit dat deze vaccins veilig zijn omdat ze geen levend virus bevatten en omdat de vaccinonderdelen zeer snel afgebroken worden in het lichaam van de vrouw.

Lees het advies van de Hoge Gezondheidsraad over inzake SARS-CoV-2-vaccinatie met behulp van een boodschapper RNA-vaccin of adenovirus-gebaseerd vaccin van zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of vrouwen die borstvoeding geven 

Vaccinatiecentrum ELZ Noorderkempen

Hoe weet ik wanneer ik mijn vaccinatie krijg?

Als er een vaccin voor je klaarligt, krijg je van de Vlaamse overheid een uitnodiging per brief. Als je e-mailadres en gsm-nummer gekend zijn bij de overheid, dan krijg je de uitnodiging ook via e-mail en sms.

In de uitnodiging vind je de datum en het uur waarop je je kan laten vaccineren. Daarna zal je je afspraak digitaal of telefonisch kunnen bevestigen, weigeren of verplaatsen. Lukt dat niet zo goed? Dan kan je terecht bij het callcenter.

Wie niet op de uitnodiging reageert, wordt later opnieuw gecontacteerd door zijn gemeente. Voor de tweede dosis van het vaccin is de procedure dezelfde: je krijgt een uitnodiging, die bevestig of verplaats je en je komt op het afgesproken moment naar het vaccinatiecentrum.

Kunnen we ons als koppel samen laten vaccineren?

Heeft je partner een uitnodiging gekregen voor de Covid-19 vaccinatie? Ben je maximaal 10 jaar jonger en wil je samen met je partner gevaccineerd worden?

Dan kan je een formulier invullen (klik hier).

Als je op dat formulier ‘koppelvaccinatie’ selecteert en onderaan bij ‘vraag’ de gegevens van je partner, proberen we iedereen zoveel mogelijk als koppel in te plannen. Dat hangt af van de voorraad vaccins en vrije plaatsen in de agenda van het vaccinatiecentrum.

We kunnen dus niet beloven dat het zal lukken om jullie als koppel te ontvangen. Daarnaast geven we steeds maximaal voorrang aan de doelgroep van het moment.

Vul de gevraagde gegevens nauwgezet in. We contacteren je als jullie samen kunnen komen.

Opgelet! Hoor je 24 uur voor je eigenlijke vaccinatie niets van ons, dan was er jammer genoeg geen ruimte of vaccin om jullie samen te plannen.

Kan ik me aanmelden op de federale wachtlijst / reservelijst QVax?

Vaccinatiecentrum Noorderkempen werkt voortaan met QVax als reservelijst. Dat wil zeggen dat je je best op die lijst aanmeldt via www.qvax.be.

Ook als je je al aanmeldde op een reservelijst van het vaccinatiecentrum, doe je dat best ook op de QVax-lijst.

Opgelet! Je aanmelden voor een reservelijst betekent niet dat je voorrang krijgt op andere doelgroepen of sneller gevaccineerd wordt dan dat je een uitnodiging krijgt.

Kan ik me ook laten vaccineren in een ander vaccinatiecentrum in de buurt?

Nee. Als inwoners van een gemeente ben je gebonden aan een bepaald vaccinatiecentrum. Voor Essen (2910), Brasschaat (2930), Kalmthout (2920), Kapellen (2950) en Wuustwezel (2990) is dat het Vaccinatiecentrum ELZ Noorderkempen, Licht Vliegwezenlaan 3 te Brasschaat.

Wat met risicopatiënten die niet in het vaccinatiecentrum geraken?

De huisartsen stellen de lijst met risicopatiënten op. Zij worden apart verwittigd en aan huis gevaccineerd door mobiele vaccinatieteams. Heb je daarover een vraag? Dan neem je best contact op met je huisarts.

Ik wil met de auto komen. Is er een parking?

Ja. Er is een grote parking voor auto’s aan het Gunfire Museum, Licht Vliegwezenlaan 3 in Brasschaat.

Die parking is gratis.

Ik ben niet/onvoldoende mobiel, hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum?

Als je aangepast vervoer wil, kan u bellen naar het callcenter op het gratis nummer 0800 59 056. Het callcenter is alle werkdagen van 9 tot 16 uur bereikbaar.

Zijn er toiletten bij het vaccinatiecentrum?

Ja. Vlak bij het vaccinatiecentrum zijn er toiletten die ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Opgelet: binnen in het centrum zijn er geen toiletten. Een toiletbezoek kan dus enkel voor af na je vaccinatie.

Mag ik mijn kinderen meebrengen naar het vaccinatiecentrum?

Je mag tot 2 kinderen onder de 12 jaar mee naar binnen nemen in het vaccinatiecentrum.

Als het om meer dan 2 gaat, of het gaat om kinderen boven de 12 jaar, dan wordt er aan de ouder gevraagd of ze onder toezicht van een steward mogen wachten tot de vaccinatie van de ouder achter de rug is. 

Ik heb een klacht over het vaccinatiecentrum. Waar kan ik terecht?

Als vaccinatiecentrum proberen wij zo vlot en efficiënt mogelijk iedereen te vaccineren. Vind je dat er toch iets is fout gelopen in het vaccinatiecentrum of heb je een klacht over de werking of medewerkers?

Vul dan dit formulier in. De klachtenbehandelaar zal je klacht opvolgen en ervoor zorgen dat je een antwoord krijgt.

In tweede instantie kan je bij Zorg en Gezondheid je klacht indienen. Zij zullen dat dan bespreken met het vaccinatiecentrum.

Mobiliteit en bereikbaarheid

Ik wil met de auto komen. Is er een parking?

Ja. Er is een grote parking voor auto’s aan het Gunfire Museum, Licht Vliegwezenlaan 3 in Brasschaat.

Die parking is gratis.

Ik ben niet/onvoldoende mobiel, hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum?

Als je aangepast vervoer wil, kan u bellen naar het callcenter op het gratis nummer 0800 59 056. Het callcenter is alle werkdagen van 9 tot 16 uur bereikbaar.

Kan ik me ook laten vaccineren in een ander vaccinatiecentrum in de buurt?

Nee. Als inwoners van een gemeente ben je gebonden aan een bepaald vaccinatiecentrum. Voor Essen (2910), Brasschaat (2930), Kalmthout (2920), Kapellen (2950) en Wuustwezel (2990) is dat het Vaccinatiecentrum ELZ Noorderkempen, Licht Vliegwezenlaan 3 te Brasschaat.

Blijven de scholen in de buurt bereikbaar?

Ja, de route is aangepast om een veilige schoolomgeving te garanderen. De scholen blijven bereikbaar met de auto.

Geldt de aangepaste verkeerssituatie in de wijk Bethanie ook ’s avonds en in het weekend?

Ja, die situatie is permanent en dat minstens tot eind september.

Hoe rij ik best naar het recyclagepark, vlakbij het vaccinatiecentrum?

Je kan het recyclagepark bereiken via de Lage Kaart of via de Guyotdreef en dan de Lage Kaart.