Eerstelijnszone.be

Interval van 12 weken voor wie al gevaccineerd of uitgenodigd is voor AstraZeneca

Het interval tussen de twee vaccins van AstraZeneca wordt in België ingekort van 12 naar 8 weken. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist op een overleg na een advies van de Taskforce Vaccinatie. Tegen eind mei zullen in Vlaanderen al meer dan 700 000 mensen een eerste prik met AstraZeneca gekregen hebben.

De inkorting komt er wel enkel voor wie nog geen eerste prik kreeg of nog niet is uitgenodigd. Voor alle mensen die al een eerste prik gekregen hebben of intussen een uitnodiging voor een vaccinatie met AstraZeneca kregen, blijft de tweede prik gepland staan na 12 weken. Zij kunnen hun geplande tweede dosis niet laten vervroegen. Dat zou de vaccinatiecampagne vertragen.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept bovengenoemde burgers op hun vaccinatiecentrum niet te contacteren met de vraag om ook na 8 weken een tweede prik te kunnen krijgen. De vaccinvoorraden die elk vaccinatiecentrum krijgt, zijn daar niet op voorzien en in deze uiterst drukke vaccinatieweken hebben de vaccinatiecentra niet de mogelijkheid om mensen individueel een aangepast vaccinatieschema te bieden.

Terug naar overzicht